Bris vagine

Vaginalne infekcije su vrlo česte, iako uglavnom sasvim benigne, treba ih shvatiti ozbiljno jer u nekim slučajevima mogu uticati na pojavu steriliteta. Ukupno uzev, redovni pregledi sa proverom karakteristika vaginalnog sekreta predstavljaju važan deo brige o ženskom reproduktivnom zdravlju

Šta je vaginalni bris?

Vaginalni bris predstavlja jednostavnu dijagnostičku proceduru kojom se utvrđuje prisustvo mikroba u telu vagine. Raditi bris vagine znači proveravati karakteristike vaginalnog sekreta. 

Može se raditi bakteriološki (na prisustvo patogenih bakterija) ili mikološki (na prisustvo gljivica) bris vagine. U normalnim okolnostima, vagina je kisela sredina, gde je Ph vrednost 3,8 – 4,5. Kada se poremeti Ph vrednost i smanji kiselost, stvaraju se mogućnosti za nastanak infekcija. 

Kao uzrok vaginalnih infekcija mogu se pojaviti: 

 • Bakterije, virusi i gljivice
 • Različita stresna stanja
 • Iritacija od stranog tela
 • Poremećena Ph vrednost 
 • Eritroplakije na grliću materice

Kako se izvodi?

Uobičajeno je da svaki redovan ginekološki pregled čini i uzimanje brisa vagine. Uzorkovanje vaginalnog sekreta se izvodi tako što pacijentkinja leži na ginekološkom stolu, pri čemu se uz pomoć spekuluma razmiču zidovi vagine. Sterilnim štapićem sa pamučnim vrhom se uzima bris kružnim pokretima preko sluzokože zidova vagine. Uzimanje brisa je potpuno bezbolno i vrlo brzo. 

Simptomi zbog kojih se radi vaginalni bris

Vaginalni bris treba da se radi kao standardna procedura prilikom ginekološkog pregleda, bez obzira na sve druge skrining metode. Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma javite se na pregled kako bi se uradio bris vagine: 

 • Svrab
 • Peckanje
 • Bol u ginekološkoj regiji
 • Pojava pojačanog sekreta
 • Sekret neprijatnog mirisa
 • Sekret koji ima belu, žutu ili zelenu boju
 • Povrede u ginekološkoj regiji
 • Kada su prisutne urinarne infekcije u dužem periodu
 • Problemi sa ostajanjem u drugom stanju u dužem vremenskom periodu

Kontrola sekreta u trudnoći je od posebnog značaja jer prisustvo pojedinih bakterija može da dovede do pobačaja ili prevremenog porođaja. 

Priprema za uzimanje vaginalnog brisa

Kada se bira termin za vaginalni bris poželjno je da to bude u prvoj polovini ciklusa, najbolje između 8. i 12. dana od menstruacije. Bris se može uzeti bilo kada u toku dana. Uzimanje uzorka za analizu podrazumeva nekoliko jednostavnih pravila koja treba ispoštovati da bi uzorak bio reprezentativan: 

 1. Nemojte koristiti nikakve vaginalete dve večeri pred pregled
 2. Treba izbegavati seksualne odnose dan pred uzimanje uzorka
 3. Neposredno pre pregleda i uzimanja uzorka treba oprati regiju neutralnim sapunom
 4. Nemojte praviti unutrašnje vaginalno ispiranje 
 5. Ukoliko trenutno koristite antibiotike odložite ginekološki pregled jer nalaz neće biti validan

Nalaz

Nalazi vaginalnog brisa sadrže informacije o izolovanim bakterijama ili gljivicama. Deo nalaza je i antibiogram sa listom lekova na koje su patogeni osetljivi. Vaginalne infekcije mogu biti različite i nalaze treba da tumači isključivo ginekolog, koji će i propisati medikamente ako su potrebni. 

U terapiji se najčešće koriste vaginalete sa potrebnim lekom. Kada se radi o seksualno prenosivim infekcijama kao što su vaginoze, leče se oba partnera. Potrebno je obratiti pažnju i na higijenu predmeta koji se svakodnevno koriste poput peškira i toaleta jer to takođe može da bude uzrok infekcija.  

Sam nalaz govori o stepenu čistoće vaginalnog sekreta. Tako dobijeni nalazi vaginalnog sekreta mogu spadati u šest grupa:

I i II grupa  – normalna vaginalna flora

III grupa –  terapija vaginaletama, u nekim slučajevima nema potrebe za terapijom ukoliko nema tegoba

IV grupa – gonokok (sekret je obilan i žuto – zelene boje)

V grupa – trihomonas (sekret je zelenkaste boje, penušav i karakterističnog mirisa)

VI grupa – gljivice (Candida albicans, sekret koji čine kolonije gljivica je zalepljen za zid vagine)